De Maya's gebruikten drie verschillende kalenders door elkaar. De Lange Telling werd gebruikt om grotere periodes aan te duiden. In 1940 werd in Coba, Mexico een grote langwerpige steen gevonden. Op deze steen stonden heel veel Maya-data en cijfers vermeld; deze zijn vertaald (en geinterpreteerd) en heet nu de 'Lange Telling-kalender'.
Je zou het misschien niet zeggen, maar de Lange Telling begint met het tellen van je vingers en je tenen. Dikke kans dat je uitkomt op 20. Net zoals wij in het westen tellen via het decimale stelsel (per 10) zo telden de Maya's per 20.
Grote tijdsaanduidingen
20 dagen waren voor de Maya's een 'uinal'.
18 uinals waren voor de Maya's een 'tun'.
20 tun waren voor de Maya's een 'katun'.
20 katun waren voor de Maya's een 'baktun'.
20 baktun waren voor de Maya's een 'pictun'.
Een pictun staat gelijk aan ongeveer 2.880.000 dagen. Voor de Maya's waren dat soort grote tijdsaanduidingen belangrijk, omdat ze er de omloop van planeten mee vaststelden en in het verlengde daarvan ook de leeftijd van het universum.
Vijfde cyclus
Volgens de Maya's begon onze wereld 23.614 voor Christus. In ieder geval: vanaf dat moment zijn de Maya's gaan tellen. Ze deden dat in cycli van 13 baktun. Een cyclus beslaat ongeveer 5.125 jaar. Op dit moment zitten we bijna aan het eind van de 13e baktun van de 5e cyclus. De vijfde cyclus begon op 11 augustus 3.114 voor Christus en loopt af op 21 december 2012. Op 22 december 2012 begint de 6e cyclus.
Belangrijkste kalender
Met het oog op de voorspellingen rondom 21 december 2012 wordt door veel spiritueel geinteresseerde mensen met grote stelligheid beweerd dat de Lange Telling de aller- allerbelangrijkste kalender ("echt waar!") was die de Maya's hadden.
Er valt nogal wat op die bewering af te dingen. Ja, de kalender is gedurende een paar honderd jaar van de Maya-cultuur een belangrijk (religieus) instrument geweest, maar de Lange Telling werd al een paar honderd jaar niet meer gebruikt toen de Spanjaarden in de 16e eeuw in contact kwamen met de Maya's. Dus zo heel belangrijk was die Lange Telling nou ook weer niet.