Het einde van de wereld zoals wij die kennen

 

 • Welkom

 • EMP
  - Wat is een EMP?
  - Wat is een zonnevlam?
  - Nucleaire EMP
  - Verschillende straling
  - Hoe groot is het risico?

 • Gevolgen EMP
  - Energievoorziening
  - Communicatie
  - Verkeer & vervoer
  - Voedselvoorziening
  - Economie
  - Bij jou thuis
  - Watergemalen

 • Achtergrondinformatie
  - Kerncentrales na een EMP
  - Nationale Risicobeoordeling
  - Bronnen
  - Documentaires
  - Romans over EMP


 •  

  Achtergrondinformatie

  De Nederlandse illustrator Roy Korpel bewerkte in Photoshop een aantal Nederlandse landmarks. De bewerkte foto's geven een beeld van Nederland wanneer het honderd jaar verlaten is.

  Er is heel veel te melden over de werking van een elektromagnetische puls. Op deze pagina vind je achtergrondinformatie over zaken die direct of indirect met een EMP te maken hebben.


  Kerncentrales na een EMP
  Veel mensen gaan ervan uit dat kerncentrales na een EMP niet meer onder controle te houden zijn, met een nucleaire melt-down tot gevolg. Die angst is ten onrechte, blijkt uit de informatie op deze pagina.

  Scenario Nationale Risicobeoordeling
  Hoe ga je om met crisissituaties en wat voor gevolg hebben bepaalde rampscenario's? Die gedachte staat centraal in de Nationale Risicobeoordeling die de overheid in Nederland regelmatig onderzoekt.

  De gevolgen van een EMP zijn in Nederland nooit onderzocht, maar op deze pagina lees je wat, volgens de Nationale Risicobeoordeling, de gevolgen zijn wanneer de stroom gedurende een maand uitvalt in de provincie Noord-Holland.

  Documentaires
  Er zijn de afgelopen jaren diverse documentaires verschenen waarin wordt stilgestaan bij de gevaren van een elektromagnetische puls, of een andere oorzaak waardoor het elektriciteitsnet voor lange tijd uitvalt. Hier vind je drie links naar documentaires van National Geographic.

  Romans over EMP
  De gevolgen van een elektromagnetische puls spelen een hoofdrol in verschillende romans. De twee bekendste romans over EMP zijn 'Dies the Fire' van S. M. Stirling en 'One Second After' van William Forstchen.

  Bronnen
  Bij het schrijven en samenstellen van deze website is vooral, maar niet uitsluitend, gebruik gemaakt van de bronnen die je vindt op deze pagina.


  Terug naar boven


  Contact   -   Copyright  -   Privacybeleid