Het einde van de wereld zoals wij die kennen

 

 • Welkom

 • EMP
  - Wat is een EMP?
  - Wat is een zonnevlam?
  - Nucleaire EMP
  - Verschillende straling
  - Hoe groot is het risico?

 • Gevolgen EMP
  - Energievoorziening
  - Communicatie
  - Verkeer & vervoer
  - Voedselvoorziening
  - Economie
  - Bij jou thuis
  - Watergemalen

 • Achtergrondinformatie
  - Kerncentrales na een EMP
  - Nationale Risicobeoordeling
  - Bronnen
  - Documentaires
  - Romans over EMP


 •  

  Elektromagnetische Puls (EMP)


  Onze westerse samenleving is in de afgelopen twintig jaar in razend snel tempo gedigitaliseerd. Je kunt je niet meer voorstellen dat er ooit een tijd was zonder smartphones en computers. Toch is dat wat er gebeurt wanneer een elektromagnetische puls de aarde treft.

  De gemakken van onze moderne samenleving, waar zaken als elektriciteit, telecommunicatie en vervoer als vanzelfsprekend worden ervaren, zou er heel anders uitzien als de aarde getroffen zou worden door een elektromagnetische puls.

  Je zou het lange tijd zonder elektriciteit, je smartphone, computers of een werkende auto moeten doen. Veel mensen realiseren zich niet dat het gevaar dat dat werkelijk kan gebeuren groter is dan je denkt.

  Wat is EMP?
  Dat er zoiets bestaat als een elektromagnetische puls wist je misschien. Op kleine schaal kan een EMP ontstaan door een ontlading van een grote condensator via een spoel. Dat kan niet veel kwaad. Maar wist je ook dat een krachtige EMP in staat is om in nanoseconden de elektriciteitsvoorziening in een heel continent plat te leggen? Dat kan gebeuren door een zonnevlam of een nucleaire explosie hoog boven de atmosfeer.

  Zonnevlammen
  Zonnevlammen ontstaan wanneer het magnetisch veld van de zon zich ontlaadt. Zo'n zonnevlam kan geen kwaad wanneer hij ergens de ruimte in geslingerd wordt. Maar het wordt een ander verhaal wanneer de elektrisch geladen deeltjes van zo'n zonnevlam precies richting aarde gaan. Door botsing met het magnetisch veld rond de aarde ontstaat een elektromagnetische puls.

  Als dat een kleine zonnevlam was, dan is dat hoogstens merkbaar aan de polen met wat extra poollicht. Maar wanneer het een grote zonnevlam betreft, dan kan in een groot gebied de schade niet te overzien zijn. Hier kun je meer lezen over zonnevlammen.

  nucleaire EMP
  Naast een natuurlijke EMP als gevolg van een zonnevlam, kan een EMP ook opgewekt worden via een nucleaire explosie in de ruimte. Je hebt slechts een enkele kernraket nodig op 500 kilometer hoogte om een gebied van 3.000 kilometer doorsnee terug te werpen tot de 19e eeuw. Hier kun daar meer over lezen.

  Verschillende straling
  Hoewel er heel veel overeenkomsten zijn tussen een 'natuurlijke' EMP en een elektromagnetische puls die via een kernexplosie wordt opgewekt, zijn er een aantal belangrijke verschillen. Dat heeft te maken met de verschillende soorten straling die vrijkomen. Wil je meer weten over de verschillen tussen E1-, E2- en E3-straling, dan kun je terecht op deze pagina.

  Hoe groot is het risico?
  Je denkt misschien dat de informatie op deze website zwaar aangezet is. Dat is echter niet het geval. Er is bij het samenstellen van de teksten gebruik gemaakt van officiele rapporten die in opdracht van de Britse regering en het Amerikaanse Congres zijn opgesteld.

  Toch zijn er nog altijd mensen die denken dat het allemaal wel mee zal vallen als de aarde getroffen wordt door een EMP. Maar om EMP-expert Peter Pry te citeren: "Die mensen zijn geen EMP-expert."

  Hier lees je hoe groot de deskundigen de kans inschatten dat het als gevolg van een EMP een keertje helemaal fout gaat.

  Terug naar boven


  Contact   -   Copyright  -   Privacybeleid