Het einde van de wereld zoals wij die kennen

 

 • Welkom

 • EMP
  - Wat is een EMP?
  - Wat is een zonnevlam?
  - Nucleaire EMP
  - Verschillende straling
  - Hoe groot is het risico?

 • Gevolgen EMP
  - Energievoorziening
  - Communicatie
  - Verkeer & vervoer
  - Voedselvoorziening
  - Economie
  - Bij jou thuis
  - Watergemalen

 • Achtergrondinformatie
  - Kerncentrales na een EMP
  - Nationale Risicobeoordeling
  - Bronnen
  - Documentaires
  - Romans over EMP


 •  

  Gevolgen bij jou thuis

  Vrijwel iedereen in Nederland leeft in een huis waarin nutsvoorzieningen zorgen voor elektriciteit, gas, water, telecommmunicatie, licht en riolering. Na een elektromagnetische puls raak je al die voorzieningen kwijt. Plus nog een stel andere. Hieronder een inventarisatie.

  Elektriciteit
  Geen werkende elektriciteit heeft direct gevolgen voor heel veel onderdelen van je huishouden. Je koelkast, de verlichting, radio, televisie, wasmachine, elektrische droger, vriezer en afwasmachine heb je zelf misschien al bedacht.

  Ook centrale verwarming functioneert niet zonder elektriciteit. Beveiliging, elektrische garagedeuren, liften, ventilatoren, elektrische kachels, elektrische ovens, opladers: alles waar een stekker aan zit doet het niet meer.

  's Avonds zal het buiten vrijwel volledig donker zijn doordat ook de straatverlichting het niet meer doet. Binnen zul je het met lampen op batterijen of zonne-energie moeten doen, of met kaarsen.

  Gas
  De druk van gasleidingen wordt elektrisch geregeld. Wanneer de elektriciteit uitvalt, neemt de gasdruk af. Doordat CV-installaties wegens gebrek aan elektriciteit onmiddellijk uitvallen, zal het waarschijnlijk een tijdje duren voordat er geen gas meer uit de leidingen komt.

  Dat betekent dat je waarschijnlijk nog twee dagen op gas kunt koken voordat de druk te laag wordt. Koken zal je daarna op andere manieren moeten doen. Het meest voor de hand liggende is om via een houtvuurtje te koken. Zolang er hout is.

  Water en riolering
  Wat voor de druk op gasleidingen geldt, geldt ook voor waterleidingen. Binnen 24 uur zal die sterk verminderd zijn. Mensen die twee hoog of hoger wonen krijgen eerder last. Geen water betekent niet alleen dat je niet meer onder de (koude) douche kunt. Het betekent ook dat je problemen krijgt met het doortrekken van je wc.

  Nederland is op zich een waterrijk land, dus voor veel mensen zal relatief schoon water in de buurt beschikbaar zijn. Wanneer je dat kookt, kun je het veilig drinken. Regenwater dat je opvangt kun je bovendien ook gebruiken om de wc door te spoelen, zolang het riool niet verstopt raakt. Daarna ben je aangewezen op een plekje in de struiken.

  Telecommunicatie
  We leven in een informatiemaatschappij waarin nieuws op allerlei manieren 24 uur per dag beschikbaar is. Bovendien kun je via telefoon en computer zelf met de buitenwereld communiceren. Als de stroom uitvalt vallen vrijwel al die communicatiemogelijkheden weg.

  Computers zijn erg kwetsbaar voor een elektromagnetische puls, dus daar kun je geen gebruik meer van maken. Geen stroom betekent sowieso geen internet. Geen stroom betekent bovendien dat je niet in staat bent om te telefoneren.

  Zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat je mobiele telefoon het na een elektromagnetische puls nog doet, heb je er weinig aan. Het mobiele netwerk zal zeker uitgevallen zijn door een EMP en ook bellen via een vaste lijn zal niet meer mogelijk zijn.

  Omdat ook de televisie het zonder stroom niet doet, heb je eigenlijk alleen een transistorradio op batterijen of je autoradio tot je beschikking. Er is onder EMP-experts geen eenduidig antwoord op de vraag of radio's het nog doen na een elektromagnetische puls. Het is van veel zaken afhankelijk, zoals het type radio en de kracht van de elektromagnetische puls.

  Maar zelfs wanneer je een werkende radio tot je beschikking hebt, is het de vraag of je de regionale (of landelijke) rampenzender kunt ontvangen. Ook die zenders zijn afhankelijk van elektriciteit. Een elektromagnetische puls slaat bovendien toe in een groot gebied. In het allerergste geval kun je alleen maar ruis opvangen.

  Kortom:
  Je huishouden wordt door een EMP teruggeworpen tot het niveau van het begin van de negentiende eeuw. Maar in de meeste gevallen zonder de mogelijkheden van de meeste huishoudens in de negentiende eeuw. Waarschijnlijk heb je geen waterpomp op je erf, geen wasbord in het washok en geen houtkachel waar je op kunt koken.

  Overleven na een EMP is in eerste en tweede instantie een kwestie van improviseren. De kans is groot dat de meeste mensen daar met vallen en opstaan in slagen. Maar gemakkelijk zal het niet zijn.

  Verder lezen:
  - Energievoorziening
  - Communicatie
  - Verkeer & vervoer
  - Voedselvoorziening
  - Economie
  - Bij jou thuis
  - Watergemalen

  Terug naar boven


  Contact   -   Copyright  -   Privacybeleid