Het einde van de wereld zoals wij die kennen

 

  • Welkom

  • EMP
    - Wat is een EMP?
    - Wat is een zonnevlam?
    - Nucleaire EMP
    - Verschillende straling
    - Hoe groot is het risico?

  • Gevolgen EMP
    - Energievoorziening
    - Communicatie
    - Verkeer & vervoer
    - Voedselvoorziening
    - Economie
    - Bij jou thuis
    - Watergemalen

  • Achtergrondinformatie
    - Kerncentrales na een EMP
    - Nationale Risicobeoordeling
    - Bronnen
    - Documentaires
    - Romans over EMP


  •  

    Kerncentrales na een EMP

    Er zijn op internet verschillende doemscenario's in omloop waarbij erop gewezen wordt dat een elektromagnetische puls (EMP) zal leiden tot een kernramp van ongekende omvang.

    Want wanneer de stroom uitvalt door een EMP dan is het niet mogelijk om een kerncentrale uit te schakelen waardoor een meltdown ontstaat die te vergelijken is met Tsjernobyl. Zeggen ze. Kloppen die verhalen? Nee.

    Na de kernramp in Tsjernobyl, en korter geleden, de kernramp in Fukushima in Japan zit de schrik voor een nucleaire ramp er goed in. Veel mensen gaan ervan uit dat, na een EMP, zich in kerncentrales in het getroffen gebied precies hetzelfde zal voordoen als in Fukushima.

    Helemaal voor 100 procent kun je zoiets natuurlijk nooit uitsluiten, maar het is extreem onwaarschijnlijk dat een EMP zal leiden tot de meltdown van een kerncentrale. Daar zijn twee argumenten voor aan te dragen.

    Fukushima was een verouderde centrale
    De kerncentrale in Fukushima was een oud type dat gebouwd is in de jaren zestig, net als de centrale in Tsjernobyl. Die eerste generatie kerncentrales zijn onveiliger dan de kerncentrales die daarna gebouwd zijn. Mede vanwege de kernramp in Tsjernobyl zijn wereldwijd de meeste verouderde (en dus minder veilige) kerncentrales gesloten.

    Er zijn in de Europese Unie alleen kerncentrale van de tweede en derde generatie in gebruik. Die zijn robuuster in het geval van stroomstoringen. De kerncentrale van Borssele bijvoorbeeld heeft in totaal drie noodstroomvoorzieningen.

    In Fukushima ging het mis omdat er slechts 1 noodstroomvoorziening aanwezig was. De dieselgenerator die voor stroom had moeten zorgen voor een veilige shutdown was door de tsunami echter onbruikbaar geworden.

    Zolang er diesel is, zijn er geen problemen
    De eerste 'back up' bij stroomuitval in een kerncentrale is een noodstroomvoorziening op diesel. EMP-experts zien geen problemen, en ook de Amerikaanse nucleaire waakhond NRC meldt dat er geen problemen te verwachten zijn. De NRC heeft uitgebreid getest of dieselgeneratoren schade oplopen bij een elektromagentische puls, en daar was geen sprake van.

    Dit schrijft de NRC zelf op haar website:

      "The NRC has been examining these issues for more than 30 years, starting in the late 1970s when the agency studied how EMP could affect nuclear power plant safe-shutdown systems. In February 1983 the NRC issued the study's conclusion: nuclear power plants' safety systems can do their jobs after an EMP event.

      The agency revisited the issue in 2007 to account for the increasing use of digital computer systems in nuclear plants, which potentially could be more susceptible to EMP. The agency continued to conclude as recently as two years ago that nuclear power plants can safely shut down following an EMP event."

    Nadat een kerncentrale veilig is uitgeschakeld is het wel nodig dat de splijtstofstaven nog lange tijd gekoeld blijven in water. Hiervoor is het nodig dat de dieselgeneratoren voldoende brandstof hebben. De toevoer van diesel naar een kerncentrale na een EMP heeft dus een hoge prioriteit.

    Verder lezen:
    - Energievoorziening
    - Communicatie
    - Verkeer & vervoer
    - Voedselvoorziening
    - Economie
    - Bij jou thuis
    - Watergemalen

    Terug naar boven


    Contact   -   Copyright  -   Privacybeleid