Het einde van de wereld zoals wij die kennen

 

 • Welkom

 • EMP
  - Wat is een EMP?
  - Wat is een zonnevlam?
  - Nucleaire EMP
  - Verschillende straling
  - Hoe groot is het risico?

 • Gevolgen EMP
  - Energievoorziening
  - Communicatie
  - Verkeer & vervoer
  - Voedselvoorziening
  - Economie
  - Bij jou thuis
  - Watergemalen

 • Achtergrondinformatie
  - Kerncentrales na een EMP
  - Nationale Risicobeoordeling
  - Bronnen
  - Documentaires
  - Romans over EMP


 •  

  Bronnen

  Bij het schrijven en samenstellen van deze website is onder andere (maar niet uitsluitend) gebruik gemaakt van onderstaande bronnen.

  EMP-rapport Amerikaanse overheid, 2008
  Hier vind je een 168 pagina's tellend engelstalig rapport (pdf) over de gevaren van EMP voor de Verenigde Staten. Het rapport is in opdracht van de Amerikaanse regering in 2008 verschenen en werd samengesteld door gerenommeerde EMP-experts.


  Developing Threats: Electro-Magnetic Pulses (EMP) - British Defence Committee, 2012
  De British Defense Committee bracht in 2012 een rapport uit aan de Britse regering met een indicatie van de gevaren van een elektromagnetische puls. Hoewel het rapport niet een op een te vergelijken is met de situatie in Nederland, gelden veel van de waarschuwingen uit dit rapport ook voor Nederland.


  Government Response to the Defense Committee's Tenth Report of Session 2010-12
  De reactie van de Britse regering op het rapport van de British Defense Committee. De regering zegt blij te zijn met het rapport, maar legt vervolgens in wollig taalgebruik omstandig uit waarom zij de aanbeveling om communicatie en elektriciteitsnet beter te beschermen naast zich neerlegt.


  US Congressional Hearing on EMP, July 22, 2004
  De Amerikaanse EMP commissie bracht in 2004 voor het eerst verslag uit aan het Amerikaanse congres. Het transcript van het openbare gedeelte van deze bijeenkomst is online te vinden op de website van het Amerikaanse congres.


  Futurescience.com
  De website Futurescience.com heeft een uitgebreid hoofdstuk waarin de gevolgen van een nucleaire EMP besproken worden. Er wordt ook uitgebreid stilgestaan hoe je jezelf (en je apparatuur) kunt beschermen tegen een nuceaire elektromagnetische puls.


  Electronic Armageddon
  Deze documentaire van National Geographic toont onder de onheilspellende titel "Electronic Armageddon" in drie kwartier wat de gevolgen zijn van een nucleaire elektromagnetische puls voor de Verenigde Staten. Diverse EMP-experts komen aan het woord en leggen uit hoe (relatief) simpel het is om de VS plat te leggen.

  Terug naar boven


  Contact   -   Copyright  -   Privacybeleid