|
|
De digitalisering van onze westerse samenleving heeft nergens zo'n grote verandering teweeg gebracht als in de financiele sector. De gehele financiele sector is in hoge mate afhankelijk van computers voor het uitvoeren van transacties. Consumenten gebruiken hun pinpas voor de meeste aankopen, en als ze contant geld hebben, dan is dat afkomstig uit een pinautomaat. Aangezien bij een EMP de elektriciteitsvoorziening uitvalt, en computers bovendien doorbranden door de straling van een elektromagnetische puls, komt het gehele betalingsverkeer met een ruk tot stilstand.
Ruil-economie
Zakelijke transacties die voor banen en welvaart zorgen, kunnen niet meer worden uitgevoerd. Banken kunnen het saldo van consumenten niet meer controleren. Bankrekeningen en pinautomaten worden nutteloos. De meeste mensen bewaren hun geld op een bankrekening en hebben slechts weinig contant geld in huis. Het alternatief voor een onderbreking in onze elektronisch geregelde economie is niet de terugkeer naar een papiergeld-economie uit de 19e eeuw, maar terugkeer van een tijdperk waarin de economie was gebaseerd op ruilhandel."
Werken wordt onmogelijk Het is niet onwaarschijnlijk dat er direct na een EMP een run komt op zowel voedsel als geld. Dat laatste is waarschijnlijk vergeefs omdat banken niet in staat zijn het saldo van hun klanten te controleren. De jacht op voedsel zal waarschijnlijk leiden tot plunderingen. In gebieden die door een natuurramp getroffen werden, zoals Japan na de tsunami en New Orleans na Katrina, werden veel supermarkten in korte tijd leeggeplunderd.
Extra mankracht noodzakelijk Extra mankracht is ook nodig bij politie, brandweer en ambulances. Zonder goed werkende communicatie zal het een hels karwei zijn om aanwezig te zijn waar dat het hoogste nodig is. Hoe meer personeel er beschikbaar is, hoe beter er kan worden ingespeeld op de ontstane noodsituatie. Tot slot zullen ook veel boeren extra personeel nodig hebben. Met name veeboeren hebben mankracht nodig om stallen handmatig schoon te maken, te melken, te voeren en allerlei andere klussen te doen die nu veelal automatisch gebeuren.
Anarchie dreigt De anarchie die het gevolg is van zo'n situatie kan leiden tot grote onlusten. Het zal afhangen van de kwaliteit van lokale bestuurders die met het rampenplan in hun hand de crisis proberen te bezweren of dit werkelijk zal gaan gebeuren. Een hechte gemeenschap als Urk heeft op dat vlak waarschijnlijk minder problemen te vrezen dan een stad als Tilburg of Spijkenisse.
Verder lezen: |
|