Het einde van de wereld zoals wij die kennen

 

 • Welkom

 • EMP
  - Wat is een EMP?
  - Wat is een zonnevlam?
  - Nucleaire EMP
  - Verschillende straling
  - Hoe groot is het risico?

 • Gevolgen EMP
  - Energievoorziening
  - Communicatie
  - Verkeer & vervoer
  - Voedselvoorziening
  - Economie
  - Bij jou thuis
  - Watergemalen

 • Achtergrondinformatie
  - Kerncentrales na een EMP
  - Nationale Risicobeoordeling
  - Bronnen
  - Documentaires
  - Romans over EMP


 •  

  Gevolgen voor de economie

  De digitalisering van onze westerse samenleving heeft nergens zo'n grote verandering teweeg gebracht als in de financiele sector. De gehele financiele sector is in hoge mate afhankelijk van computers voor het uitvoeren van transacties.

  Consumenten gebruiken hun pinpas voor de meeste aankopen, en als ze contant geld hebben, dan is dat afkomstig uit een pinautomaat.

  Aangezien bij een EMP de elektriciteitsvoorziening uitvalt, en computers bovendien doorbranden door de straling van een elektromagnetische puls, komt het gehele betalingsverkeer met een ruk tot stilstand.

  Ruil-economie
  De EMP-commissie van de Amerikaanse overheid beschrijft in haar rapport uit 2008 wat de meest waarschijnlijke gevolgen zijn.

   " De economische impact van een elektromagnetische puls zou catastrofaal zijn voor de financiele sector. Wanneer de elektriciteit uitvalt, stopt de financiele sector tot het moment dat er weer elektriciteit is.

   Zakelijke transacties die voor banen en welvaart zorgen, kunnen niet meer worden uitgevoerd. Banken kunnen het saldo van consumenten niet meer controleren. Bankrekeningen en pinautomaten worden nutteloos. De meeste mensen bewaren hun geld op een bankrekening en hebben slechts weinig contant geld in huis.

   Het alternatief voor een onderbreking in onze elektronisch geregelde economie is niet de terugkeer naar een papiergeld-economie uit de 19e eeuw, maar terugkeer van een tijdperk waarin de economie was gebaseerd op ruilhandel."

  Werken wordt onmogelijk
  Als gevolg van stroomuitval en het sneuvelen van computers zullen de meeste bedrijven hun deuren sluiten. Niet alleen kantoren, maar ook fabrieken, overheidsinstellingen en winkels zullen hun werknemers naar huis sturen.

  Het is niet onwaarschijnlijk dat er direct na een EMP een run komt op zowel voedsel als geld. Dat laatste is waarschijnlijk vergeefs omdat banken niet in staat zijn het saldo van hun klanten te controleren. De jacht op voedsel zal waarschijnlijk leiden tot plunderingen. In gebieden die door een natuurramp getroffen werden, zoals Japan na de tsunami en New Orleans na Katrina, werden veel supermarkten in korte tijd leeggeplunderd.

  Extra mankracht noodzakelijk
  Het uitvallen van de elektriciteit leidt in drie sectoren tot een behoefte aan extra mankracht: de gezondheidszorg zal zonder elektrische apparatuur grote moeite hebben om iedereen in leven te houden.

  Extra mankracht is ook nodig bij politie, brandweer en ambulances. Zonder goed werkende communicatie zal het een hels karwei zijn om aanwezig te zijn waar dat het hoogste nodig is. Hoe meer personeel er beschikbaar is, hoe beter er kan worden ingespeeld op de ontstane noodsituatie.

  Tot slot zullen ook veel boeren extra personeel nodig hebben. Met name veeboeren hebben mankracht nodig om stallen handmatig schoon te maken, te melken, te voeren en allerlei andere klussen te doen die nu veelal automatisch gebeuren.

  Anarchie dreigt
  Door het stilvallen van de economie, het wegvallen van de voedselvoorziening en het uitvallen van de communicatie dreigt binnen een paar dagen een situatie te ontstaan waarin 'het recht van de sterkste' de overhand kan krijgen.

  De anarchie die het gevolg is van zo'n situatie kan leiden tot grote onlusten. Het zal afhangen van de kwaliteit van lokale bestuurders die met het rampenplan in hun hand de crisis proberen te bezweren of dit werkelijk zal gaan gebeuren. Een hechte gemeenschap als Urk heeft op dat vlak waarschijnlijk minder problemen te vrezen dan een stad als Tilburg of Spijkenisse.

  Verder lezen:
  - Energievoorziening
  - Communicatie
  - Verkeer & vervoer
  - Voedselvoorziening
  - Economie
  - Bij jou thuis
  - Watergemalen

  Terug naar boven


  Contact   -   Copyright  -   Privacybeleid