|
|
In vroeger tijden werden polders via windmolens droog gehouden. Tegenwoordig gebeurt dat met geavanceerde elektropompen. Een groot gedeelte van Nederland ligt onder de zeespiegel. Bijna 600 gemalen zorgen ervoor dat we toch droge voeten houden. Bijna al die gemalen werken op elektriciteit. Wanneer de elektriciteit uitvalt, levert dat grote problemen op, vooral in de Randstad en de Flevopolders. Nederland is een land waar al eeuwenlang een voortdurende strijd tegen het water wordt gevoerd. In eerste instantie werden terpen opgeworpen tegen het water. In later eeuwen werden grote stukken land door middel van windmolens drooggepompt. Die rol werd in de 19e eeuw overgenomen door stoomgemalen. In de 21e eeuw zijn deze vrijwel allemaal vervangen door geavanceerde elektropompen. Het probleem met elektropompen is dat zij elektriciteit nodig hebben om te functioneren. Want zonder voortdurende bemaling, komt het westen van Nederland, de Flevopolders en een groot deel van Friesland al snel onder water te staan. Vanwege het grote belang van voortdurende bemalening zou je verwachten dat alle gemalen in Nederland standaard zijn uitgerust met een noodvoorziening in geval van stroomstoring. Vreemd genoeg is dat niet het geval. Alleen de belangrijkste gemalen, denk aan de Flevopolders en vitale delen van de Randstad, zijn uitgerust met een noodvoorziening op diesel.
Tractoren en noodpompen De dieselpompen zullen ongetwijfeld meteen worden ingezet op het moment dat de stroom door een elektromagnetische puls in heel Nederland uitvalt. Naast noodpompen zijn er bovendien nog tractoren die veel overtollig water weg kunnen pompen. Deze worden nu ook al regelmatig ingezet wanneer er door hoogwater of extreme regenval behoefte is aan extra pompvermogen om het water af te voeren. Trucjes Zo zijn er verspreid over Nederland diverse noodpolders waar water naar toe kan worden gepompt om belangrijke gebieden (steden) droog te houden. Dit is geen blijvende oplossing maar geeft wel tijd om acute noodsituaties het hoofd te bieden. Een andere noodoplossing is gebruik te maken van het tij in de Noordzee en de Waddenzee. Het klinkt vreemd, maar bij laag tij (eb) ligt het waterpeil onder zeeniveau. Door (via dieselgeneratoren) de zeesluizen te openen kan in een paar tijd een enorme hoeveelheid overtollig water geloosd worden op zee.
Is dat voldoende? Een ding staat echter als een paal boven water: Na het uitvallen van de stroom in Nederland zal het stabiliseren van het waterpeil overal in gebieden die kwetsbaar zijn de allerhoogste prioriteit hebben.
Verder lezen: |
|